Neoliberalizam sa ljudskim licem i levi neoliberalizam

Osim prethodno opisanih vrsta kritike neoliberalizma, postoje kod nas postoje još dve koje igraju zapaženu ulogu u javnosti. Ove dve kritike su na neki način “insajderske”, jer doteruju neoliberalizam sa izvesnom dozom neodređenosti po pitanju da li žele da budu identifikovane sa njim.
Kod nas ih simbolizuju Aleksandar Vučić i Saša Radulović (Dušan Pavlović i drugi).

Zvanična varijanta neoliberalizma je tzv. Neoliberalizam sa ljudskim licem. Oni smatraju da je neoliberalizam “najzdraviji sistem”, ali da se u našim uslovima mora brinuti za ljude koji će njime (privremeno) biti pogođeni. Ovoj varijanti pribegavaju ljudi koji su realni u tom smislu da bi voleli da se mehanički priklone novom sistemu, ali da imaju i razlog da njegove norme ne poštuju. Za njih je karakteritična ambivalencija “Mi bismo, ali ne možemo”.

Druga insajderska kritika je pomenuti levi neoliberalizam. Zastupnici ovog stava vole da kažu “neoliberalizam nije rešenje”, u smislu da je loše ostaviti da sve odnose uredi tržište, pa zato tržištu dodaju levu komponentu, univerzalnu zdravstvenu zaštitu, na primer. Problem sa ovom kritikom što je deo koji je ostavljen tržištu takav da je sve urađeno sasvim na neoliberalni način ( i dalje se ne vide unutrašnja ograničenja privatnog vlasništva).

U neku ruku, obe kritike su neoliberalne u suštini, ali dodaju element “ljudskog lica”. Jedan kroz neodređeni drugi princip koji dozvoljava oportunističko ublažavanje neoliberalnih mera, a drugi kroz ugrađivanje levog principa u ideal koji bi onda dosledno bio primenjen.

Ova razlika odgovora razlici između realnih i idealnih neoliberala o kojoj smo govorili ranije. Realni su spremni da ad hoc odlažu reforme, a idealni bi ih odmah primenili prema planu.

Kritika neoliberalizma dakle ima ove oblike:

 Neoliberalizam sa ljudskim licem                        

Levi neoliberalizam

 Nacionalistička kritika             

 „Socijalistička“ kritika                            

 Kritika „burazerske ekonomije“

Kritika u ime mešavine privatnog i javnog vlasništva

Samo poslednja negira sam princip neoliberalizma.

Advertisements

One thought on “Neoliberalizam sa ljudskim licem i levi neoliberalizam

  1. praviš se toša da ne znaš da je levi neoliberalizam rezervisan samo za predizbornu kampanju kad su naprasno prestali da pominju zakon i radu i zle sinidkate … pa moraju na neke laži da dobiju glasove (penzija za sve itd.)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s