Leva i desna kritika neoliberalizma

Već smo rekli da neoliberalna logika ima samo jedan stav: Ono što je javno treba da bude privatno:

J → P.

Međutim, kritika ovog stava ne mora slediti jedinstvenu logiku.

Desnoj kritici neoliberalizma smeta što je neoliberalizam doktrina koja dolazi sa Zapada i što su kupci javni preduzeća stranci. Zbog toga neolioberalizam može imati negativnu konotaciju čak i na desnici. Kada se bolje pogleda, vidi se, međutim, da desnica nema ništa protiv relacije J → P, samo ukoliko kupci nisu stranci. Desnica je uopšte orijentisana na privatno vlasništvo i sa neoliberalizmom deli sve stavove o „užasnoj državnoj svojini“, negativan stav prema levici uopšte (Jugoslaviji, partizanima, Titu itd.).

Ukratko, nacionalistička kritika neoliberalizma nema ništa protiv njegove logike, nego protiv naglašavanja njegovog porekla i protiv stranaca. Oni se zapravo žale što stranci nisu isključeni. Međutim, čak i opozicija naše-strano ukazuje da je nacionalizam partikularistička doktrina koja je potpuno u skladu sa širom neoliberalnom logikom. Nacionalizam i neoliberalizam su deo iste šire logike.

I sa leve strane su moguće različite vrste kritike. Možete kritikovati neoliberalni kapitalizam u ime tzv. realnog socijalizma (povratka na staro). Tu na neki način pristajete na jedan od trikova neoliberala koji kažu da postoje samo te dve opcije, samo sada suprotno od njih gledate na taj izbor.

Opet, možete kritikovati sadašnje stanje, koje ne želite da zovete neoliberalnim, jer „neoliberalizam nema nikakve veze sa sadašnjim stanjem“. Onda „sadašnje stanje“ (realni neoliberalizam) kritikujete u ime idealnog. Često se za sadašnje stanje optužuje nacionalizam, ratovi i „burazerska ekonomija“ koja je nastala u tom kontekstu. Ova kritika pati o nemogućnosti da se sagledaju mane neoliberalizma kao teorije, a ne samo mane „sadašnjeg stanja“.

Moguća je i jedna drugačija leva kritika neoliberalizma. Ona je leva po tome što se zalaže za više zajedničkih stvari i univerzalne vrednosti, pa je po tome levlja od neoliberala. Ali, ona ne pretpostavlja da je realni socijalizam alternativa, nego da je rešenje u nekoj vrsti mešavine privatnog i javnog u srazmeri koja prati logiku univerzalnog i partikularnog. Ovu srazmeru treba tek pronaći.
Dakle, 1 desna i 3 leve kritike. Poslednja se čini najproduktivnija.

Tu su i dve dodatne kritike, koje su neodređene u pogledu desnog i levog, ali o njima u sledećem postu.

 

Advertisements

6 thoughts on “Leva i desna kritika neoliberalizma

  1. Повратни пинг: Neoliberalizam sa ljudskim licem i levi neoliberalizam | Dvogled (rezervna kopija)

  2. „Nacionalizam i neoliberalizam su deo iste šire logike.“
    muke s pojmovima.. Današnji pojam nacionalizma je postao suprotnost svom izvornom značenju (zalaganje za koncept ravnopravnosti svih državljana -stanovništva države, bez obzira na etničko poreklo, konfesionalnu pripadnost itd..“rob ulaskom u Srbiju postaje slobodan građanin“… svaki… pa nabraja razne novodošle —„IMA SE SMATRATI ZA SRBINA“ – Sretenjski ustav), što se zaboravlja. S druge strane sve je jasnije da neoliberalizam nije nova forma, nego upravo suprotnost liberalizmu … pa si u tom smislu nedosledan, nacionalizam i neoliberalizam u izvornom, tačnom značenju NISU deo iste logike.. baš kao što nisu ni nacionalizam (etnocentrizam) i neoliberalizam u konvencionalnom, prevarnom značenju (liberalizam) .. u prevodu nacionalizam i liberalizam JESU deo iste logike koliko i njihove suprotnosti etnocentrizam i neoliberalizam

    • Slažem se potpuno, jedino se služim onim značenjem koje kod nas preovlađuje, a i mislim da je izvanredno teško „nacionalizam“ odvojiti od značenja etnocentrizma. Naši nacionalisti verovatno nikad neće za sebe reći da nisu nacionalisti u tvom zančenu, nego da su etnocentristi. „Ja sam etnocentrista!“ ili „Etnocentrizam ili smrt“ verovatno nikad neće biti parole.

      • ovo nije kritika, nego, eto, tako da raščistimo pojmove bar na jednom mestu u Srbiji/svetu..velik je problem kad se značenje nekog pojma izvitoperi, poput legendarne sintagme nacionalna euforija, suprotno sa izvornim značenjem reči euforija ..ali kao da postaje trend da se zloupotrebljavaju pojmovi sugerišući postepeno sasvim suprotna značenja – (neo)liberalizam, kao suprotnost izvornom liberalizmu i sl.

  3. „Kada je reč o kreditima, tu država ne treba da se meša. Primer su ‘Agrobanka’, ‘Univerzal banka’, ‘Metals’, ‘Privredna banka Beograd’. To je deo burazerske ekonomije, što smo imali do sada“, rekao je Radulović u intervjuu koji je danas objavio čačanski portal „Ozonpres“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s