Logika lustracije, neoliberalizam i teritorije

Piše: Vladimir Milutinović

Ranije smo utvrdili da je u centru logike kritičara belih listića lustracija. Logika lustracije se takođe može izraziti jednostavnom formulom:

Individulna krivica (IK) → Kolektivna krivica (KK)

IK → KK

Dakle, lustracijski um iz činjenice individualne krivice izvlači zaključak o kolektivnoj krivici „zajednice zločinaca“, obično neke grupe, partije ili nacije. Ova logika se ne može opravdati, pošto prebacuje krivicu na sve pripadnike zajednice pod ovim ili onim izgovorom. Ovo ne treba mešati sa odgovornošću za moralni poredak koja je zaista na svakom članu zajednice, ali se iz ove odgovornosti ne može izvesti krivica.

Naravno, logika lustracije može biti usvojena iz različitih motiva (recimo nezadovoljstva nepravdom, nekažnjavanjem individualnih zločina itd), ali zbog toga nije manje pogrešna. Ono što je ovde važno je da logika lustracije ima efekte koji mogu imati direktne i upotrebljive političke posledice.

Budući da se logikom lustracije krivica prebacuje na kolektive, čime se konstituiše „kolektivni zločin“, ovaj zločin i krivica vezana za njega mogu poslužiti za političku diskvalifikaciju grupe o kojj se radi. Taj postupak bi se mogao nazvati „zločinizacija“. Cilj zločinizacije je da grupa koja je njen predmet izgubi politička prava u korist nekog drugog. Zločinizacija ne znači da se zločini nisu dogodili, međutim, individualna krivica za zločine ne povlači željene političke koristi. Jedino kolektivna diskvalifikacija to čini.

Postupak zločinizacije je pravilo u propagandi koja prati političke sukobe. Na primer, jedna kontinuirana zločinizacija uspešno je izvedena, a i još se izvodi, preko izjednačavanja socijalističke ideje sa zločinima partizana ili Staljinovim logorima. Slično je i danas – na primer, poređenje Putina sa Hitlerom je isti postupak, čiji je cilj da se ospore akcije jedne strane u političkom sporu, odnosno, da se jednoj strani u teritorijalnom sporu da prednost.

U dnevnoj politici je isto. Optužba da su SPS i SNS „zločinačke stranke“, što je u Srbiji glavni izraz lustracijske logike, dugo godina je bila jedna od ključnih osnova legitimacije novih vlasti. I kritičari belih listića, tretirajući ove stranke kao apsolutno zlo, u stvari se drže istog postupka. S druge strane, hapšenjima i kampanjom u tabloidima, nove vlasti pokušavaju da post5oktobarske stranke izjednače sa lopovlukom i korupcijom, po istom propagandnom modelu.

Zločinizacija, dakle, uvek ima za cilj omogućavanje nekom drugom da uradi isto ono zbog čega inkriminiše svog oponenta: zločini „socijalizma“ služe neoliberalnoj revoluciji i pravdanju intervencija po svetu, korupcija opozicije omogućava „apsolutnu“ autoritarnu novu vlast, zahtev za lustracijom štiti sadašnju opoziciju od kritike i proizvodi zahtev da se obavezno glasa za njih itd.

Kolektivna krivica uvek služi nečijoj samovolji. Leve stranke, ako postoje, su pod stigmom zločina komunizma, što rezultuje zahtevom da se „izlečimo od socijalističkog samoupravljanja“, a suprotna strana u nekom teritorijalnom sporu po pravilo je identifikovana sa zločinom. Spojeni sudovi ove logike razlog su zašto ideološki sporovi ne jenjavaju sa vremenom, jer je uvek potrebno sebi omogućiti samovolju, a sve druge diskvalifikovati. Čak i priča „parazitskom sistemu“ sledi istu logiku.

Logika lustracije, koja sledi poznatu plemensku logiku u kojoj se pominju i krave, sasvim se uklapa u osnovnu logiku negacije postojanja univerzalnih vrednosti (što je neoliberalna logika u širem smislu).

Ako se isprate sve njene varijacije, logika lustracije zauzima ogroman deo našeg javnog govora i osnova je većine političkih kampanja.

One thought on “Logika lustracije, neoliberalizam i teritorije

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s