Logika kritičara belih listića

(Dvogled.rs još uvek ne radi. Zato jer su „albanski hakeri“ uspeli da dosta stvari poremete na sajtu, a backupi ne rade baš kako bi trebalo. Biće valjda i to.)

 

Logika kritičara belih listića

Opisali smo logiku belih listića u prošlom članku, međutim, ne manje važna je i logika kritičara belih listića. Razlika je poznata: kritičari belih listića zalagali su se za obavezno glasanje za „manje zlo“.

Drugim rečima, za njih su SPS i SNS stranke za koje se ne sme glasati i u vezi kojih sve treba učiniti da ne budu na vlasti, pa treba glasati protiv njih, ma ko da je na drugoj strani.

Nedavno je ova logika dobila dobru ilustraciju u intervjuu koji je dao Dejan Ilić za RSE. On tu protestvuje protiv izjave Vesne Pusić da Nikolić i Vučić „nisu odgovorni za zločine“, rečima „kako je nije sramota“. Odnosno, Vučić i Nikolić su odgovorni za zločine i zbog toga ne treba glasati za njih, treba glasati za bilo koga ko nije odgovoran za zločine i treba se zalagati da pomenuti odgovaraju za zločine, odnosno, za lustraciju.

Po kritičarima belih listića je, dakle, glavni politički zadatak zalagati se za lustraciju funkcionera SPS i SNS iz devedesetih.

Ovde je dobro dati jednu napomenu. Današnji kritičari belih listića na izborima 2014. mogu biti i beli listići sa izbora 2012. Ali, očigledno je da postoje dve dvrste belih listića u tom smislu. Prvi beli listići, o kojima smo govorili prošli put, nisu glasali ni za jednu stranku jer sve ne prelaze određeni kriterijum, iako su odustali od programa lustracije (ili nikad  nisu bili za nju). Drugi beli listići su zadržali program lustracije, ali nisu hteli da glasaju ni za DS ili LDP, upravo da ih opomenu da su odustali od lustracije. Ova razlika se ogleda u protestu zbog „pomirenja“ DS i SPS iz prošle vlade. Dve godine kasnije, ovi drugi beli listići zaključili su da, iako opomena nije urodila plodom, ipak je opasnost od SNS tako velika da treba odustati od kažnjavanja DS ili LDP i da treba glasati protiv Vučića, odnosno za DS. Neki su iako su u principu u ovoj grupi, odlučili da i dalje protestvuju.

Dakle, naš problem nisu samo stranke DS i LDP koje nisu zadovoljavajuće, već je problem i to što se ne slažemo oko toga kakve bi one trebalo da budu. Dosta uticajan deo javnosti smatra da bi one bile uspešnije i da bi povratile kredibilitet kada bi se postavile oštrije prema vlasti, sledeći u krajnjoj liniji logiku lustracije. Drugi deo javnosti, koji je po mom mišljenju zastupljeniji među samim biračima, a redak među onima koji govore javno, smatra da bi DS i ostali mogli da povrate podršku jedino ako bi promenili staru agendu, zaboravili na lustraciju i pokazali se boljim od SNS i SPS na sada aktuelnim temama.

Ko je u pravu? Da malo analiziramo.

Dakle, kritičari belih listića (KBL) zalažu se da se i dalje insistira na lustraciji, SNS i SPS su odgovorni za zločine itd.

Po meni, ov strategija ima tri mane. Najpre, lustracija više nije verovatna, čak je pre godinu dana istekao i desetogodišnji rok da se ona primeni, a da  nije primenjena nijednom, iako su u toku tih 10 godina vladale post5oktobarske stranke. Drugo, pitanje je da li bi skoro 20 godina kasnije bilo i ispravno bilo kakvo suđenje ili pravno sankcionisanje aktera iz devedesetih o kojima se sada radi. To su političari kojima se zamera da su bili u strankama, da su morali znati itd, ali teško da bi to moglo da se prevede u neke pravne norme. Njihova kazna je 12-godišnja apstinencija od zvanične vlasti i moralni problem koji imaju i sada. Treće, lustracija je sada potpuno izvan fokusa građana. To se naravno vidi i po rezultatima poslednijh izbora. 4/5 parlamenta čine stranke čije bi čelnike, po kritičarima belih listića, trebalo lustrirati.

Dakle, opozicija, koja skoro nestaje, ima dve mogućnosti:

1)      Ili će poslušati KBL, koji su glasali za njih, i još više insistirati na lustraciji čelnika SNS i SPS.

2)      Ili će poslušati BL (apstinente), koji nisu glasali za njih na poslednjim i pretposlednjim izborima, a koji kažu da treba na sada aktuelnijim temama da pokažu da su bolji od SNS i SPS.

Moguće je to i kombinovati, ali je to teško, to su dosta suprotstavljene logike. Na poslednjim izborima, DS je napravila koaliciju sa Novom strankom, koja je imala oštar kurs, blizak lustracijskom, ali nekog velikog rezultata nije bilo.

Pa ipak, i ta odluka pokazuje koliko je lustracijska logika još uvek uticajna. Moguće je, naravno, na njoj insistirati do kraja (uprkos Vesni Pusić), ali se isto tako može dogoditi da sadašnja opozicija sa tom logikom i nestane

Druga mogućnost je da okrenu list i probaju nešto drugo. Moj predlog je da možda najzad nauče šta je taj „neoliberalizam“. To je sada aktuelno.

 

 

One thought on “Logika kritičara belih listića

  1. Повратни пинг: Logika lustracije, neoliberalizam i teritorije | Dvogled (rezervna kopija)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s